Búzavirág-levendula szemkörnyékápoló
Annak idején többen is megkerestetek, hogy tudnék-e valamit keverni a szemkörnyék karbantartására. A leggyakoribb probléma a táskás szem, és a szem alatti sötét karikák is gondokat okoznak.

Az elegendő mennyiségű és pihentető alvás hiánya kimeríti a vesét, ami megmutatkozik a szem alatti területen. Sokan alig isznak tiszta vizet, ami a máj méregtelenítésének és a vese megfelelő működésének alapvető feltétele. Csodát önmagában ez a krém sem fog tenni, de remek kiegészítő, külső segítség lehet. Talán nem véletlen, hogy akik az első szériából kaptak, azok újra kértek belőle, és azóta  többedszer készítem. Viszont a legújabb széria kibővült egy népszerű hatóanyaggal is. Lenmagzselét azért dolgoztam bele a krémbe, mert többen felvetették, hogy jó lenne valami, ami a szarkalábakat egy picit elsimítja, megfeszíti, nyugtat és puhít is egyben.

A búzavirág ősidőktől velünk van. Már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt. A kékszínű tüneményt imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is mondják, de nemcsak nevei csengenek szépen, külseje is igen mutatós. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Keserűanyag, cseranyag, ásványi só és antocián tartalma miatt kivonatát vagy az összezúzott szirmokat régen kötőhártya-gyulladásra használták borogatásként. Franciaországban a koraújkortól a búzavirág a legelterjedtebb szer a fáradt szemek felfrissítésére.

A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Lazító, csillapító és összehúzó hatásai révén megfelelő a rongált bőr ápolására. Megnyugtatja a duzzadt szemhéjakat, az irritált szemkörnyéket, és csillapítja a számítógépes munka által okozott szemfáradtság tüneteit. Napozás vagy szoláriumozás után megnyugtatja az irritált bőrt.A levendula az egyik legsokoldalúbban használható gyógynövény. Majdnem mindennel kombinálható és minden bőrtípusra használható. Még kisbabáknál is biztonságosan alkalmazható.

A levendula segít az általános bőrproblémák kezelésében. Antiszeptikus (fertőzésellenes) és gyulladás-gátló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hatékony bőrregenerálóként és tonizálóként (frissítőként) megnyugtatja a bőrt, és segít a faggyúmirigy-kiválasztás szabályozásában - mely a baktériumok táptalaja - hozzájárulva a gyulladás csökkenéséhez. A levendula stimulálja az egészséges sejtek növekedését, ezért hatásos az ekcéma kezelésében.

A rózsa hatóanyag-tartalma rendkívül széles körű, olyan vitaminok forrása, mint az A-, B-, C-, D és E-vitamin. Ezáltal bizonyos betegségek,  de főként bőrproblémák kezelésére is alkalmas. A rózsából készült  termékek enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit. Teája, főzete alkalmazható köhögés és szájfekély esetén. Hatóanyagai csillapítják a gyulladásokat, gátolják a herpesz kialakulását, valamint a fogínyvérzést és a fertőzéseket. Olaja hatásos fejfájás ellen, oldja a szorongást, és csökkenti az izomgörcsöket.Az illatának, a hatóanyagainak és a színének köszönhetően a rózsa parfümök, bőrápolók fontos alkotóeleme és megannyi sminktermék ihletője, de az aromaterápiában és a gyógyászatban is bizonyított a hatása. Alkoholos segítség nélkül is remek bőrfertőtlenítő és -összehúzó hatása van, képes csillapítani a bőrpírt. Arclemosókban, arckrémekben, testápolókban, ajakápolókban, fürdőolajakban, szappanokban, de még a samponok között is találkozunk a rózsából nyert hatóanyagokkal. Minden bőrtípus számára megnyugvást nyújt, de a pirosodásra hajlamos, valamint az idősödő bőr számára kifejezetten áldásos a hatása.  A rózsavíz önmagában is egyike a legjobb arctisztítóknak.

A gyermekláncfű egy gyenge vízhajtó, mely segít megakadályozni a nemkívánatos vízvisszatartást a bőr és az izomszövet között, védi testünket a mérgező anyagokkal szemben és még a súlycsökkentésben is segítséget nyújthat. A gyermekláncfű egy évelő növény, melyet általában közönséges gyomnövényként emlegetünk csupán. A levelek mindazonáltal ehetőek nyersen salátákban, vagy szendvicsekben, de akár meg is főzhetjük azokat, vagy teát is készíthetünk belőlük. A megpörkölt gyökereket kávéadalékként használhatjuk. A virágokból bort és röviditalt is készítenek. Népgyógyászati szempontból a gyermekláncfüvet régóta hasznos növénynek tartják, és nagy múltra tekinthet vissza. Fájdalmak, láz, hólyagok, hasmenés és számos bőrirritáció gyógyítására is alkalmazták.A gyermekláncfű gazdag forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak: tartalmaz A-B-C-D vitamint, vasat, szilíciumot, cinket és mangánt is. Eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, így segíti a vizenyős területek lelappasztását. Levele a vesék működését szabályozza, fontos sejtépítő-anyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak. Segít eltávolítani az egészségre káros méreganyagokat és a máj működését is támogatja.

Az Adria, illetve a Mediterráneum térségének egyik legnevezetesebb jelképnövénye a valódi mirtusz (Myrtus communis). Örökzöld, 1–5 méteres, fehér virágú, nyáron nyíló, illatos cserje.A mirtusz az ókortól a szépség, fiatalság, érintetlenség, szerelem és hűség jelképe. A görög-római kultúrkörben Aphrodité és Vénusz szent növényeként a művészetnek és a költészetnek is szimbóluma lett. Mirtuszkoszorút (corona ovalis) kapott a vértelen küzdelemben győztes hadvezér, s a későbbi korokban is sokfelé a házasuló menyasszony. A mirtusz magas illóolaj-tartalmú gyógynövény és szépítőszer. Az illóolajat a mirtusz  fiatal leveleiből, ágaiból és virágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki. Igazolt a növény fertőtlenítő hatása, ami kitűnően használható légzőszervi és bélrendszeri betegségek esetében. A mirtusznak a bőrgyógyászatban serkentő, összehúzó, vérbőséget gátló és csillapító tulajdonsága is van. Illóolaja a tetű ellen hatékony. A mirtuszolaj legjellemzőbb tulajdonsága, hogy javítja a vér- és nyirokkeringést, fellazítja a lerakódásokat, így segíti a duzzadt, ödémás területek lelohasztását és megtisztulását. Tónusjavító, pangáscsökkentő hatása miatt az élettelen bőrök kezelésében is segítség lehet. Fertőzésgátló, összehúzó hatása révén a zsíros bőrre is jótékonyan hat.

A babassu olajat az Amazonas medencében őshonos babassu-pálma magjából vonják ki. A brazil települések számára a növény termesztése a fő jövedelemforrás: a fa gyümölcséből lisztet őrőlnek, héjából tüzelőanyagot készítenek, leveléből tetőt építenek vagy szőnyeget fonnak.  A babassu olajat napjainkban is a régi, kezdetleges módszerekkel nyeri ki: a diót a napon megszárítják, majd fából készült szerszámokkal ütik, amíg a héj felreped. A termőterület vegyszeres kezeléstől, növényvédő szerektől mentes. A babassu olaj zsírsavakban gazdag, a kókuszolajhoz hasonlítják, annak helyettesítőjeként emlegetik. Hihetetlen módon lágyítja, hidratálja, táplálja és védelmezi a bőrt. Fő összetevője a laurinsav (mikróbaellenes hatás) és a mirisztinsav (a sejtek közti kommunikációban és az immunfunkciókban vesz részt, védő hatás). Tokoferol tartalma miatt erős antioxidáns, fitoszterol tartalma pedig gyulladásgátló, viszketegség ellenes hatású, csökkenti a vízvesztést, karbantartja a bőr hidrolipid rétegét, késlelteti a bőr öregedését.

A ricinusolaj a ricinus növény magjáből származik (Ricinus communis), ami egy Afrikában őshonos fa. Az olaj szagtalan, tiszta és halványsárga színű. Sűrűsége lehetővé teszi, hogy csak kis mennyiséget kelljen elsimítani a homlokon, hogy egy idő után eltűnjenek a ráncok. A sűrű olaj nedvesen tartja a bőrt és kisimítja azt. Kiválóan használható a szem alatti ráncok és a megereszkedett nyak kezelésére, megszüntetésére is. Könnyen elnyeli a bőr, így mélyhidratálóként is használható, segítségével megszűnik a bőr szárazsága és újra fiatalos lesz a megjelenése. A kor előrehaladtával a bőr vékonyabb, szárazabb lesz és elveszíti a rugalmasságát, viszont a ricinusolajjal ezek a folyamatok is lelassíthatóak, nagymértékben javítja a bőr szerkezetét és eltünteti az elszíneződéseit, foltjait is.

A krém összetevői
Zsírfázis: ricinus - babassu - szőlőmag - rizskorpa olajok, shea vaj.
Vizes fázis: búzavirág - levendula - gyermekláncfű-levél - rózsa kivonat, lenmagzselé.
Egyebek: E-vitamin, glicerin és karbamid (felszíni- és mélyszöveti vízmegkötő), lecitin, biokozmetikai tartósító, illóolajok (pálmarózsa, levendula, mirtusz, tömjén).







0 Responses

Megjegyzés küldése