Univerzális tisztítószer
Néhány próbálkozás után sikerült összehozni egy univerzális tisztítószert, ami nem marja sem a bőrt, sem a légutakat.

Nagyon erős zsíroldó hatással rendelkezik, óriási segítség a tűzhely tisztán tartásánál és olajos felületek takarításánál. A hűtő tisztításakor jobban teljesített, mint a bolti súroló. Használható felmosáshoz, általános lemosáshoz, és remekül megbirkózik sokfajta textilfolttal. 🙂 Bedörzsölhetjük vele a régebben keletkezett foltokat is. Nem veszi ki a textil színét akkor sem, ha napokig rajta marad. Megmentettünk vele néhány félredobott ruhát.

Vállalkozó szellemű hölgyek mosogatógépben is tesztelték: elegendő volt 1 teáskanálnyi az adagolóba, az öblítőszeres tartályba pedig ecetet töltöttek.

Van egy hátrányos tulajdonsága is: az állaga némileg kocsonyás, és hajlamos besűrűsödni. Ilyenkor pici vízzel hígítható.

Az összetételéhez írhatnám, hogy anionos és nem ionos felületaktív anyag, de talán jobban érthető a nátronszappan, a káliszappan és a mosószóda kifejezés. Az illata pedig általában virágos (hibiszkusz, magnólia, rózsa), de volt már baba illatú is.

A paszta lúgos kémhatású, ezért ha gépi mosáshoz használjuk, érdemes ecetes vagy citromsavas öblítőt használni, így a mosógépben nem rakódik le. Mi már használgatjuk 3-4 éve a különböző változatokat. Mostanra alakult ki a végleges forma. Én 1 liter vízben 50-60 g citromsavat szoktam oldani, ezt töltöm az öblítő helyére.

A vasalással sincs gond, könnyen kezelhető a ruha. A bolti mosószer sokszor megkeményítette a textilt, igaz, abban kőzúzalék és csontliszt is van térfogat-növelőnek.


0 Responses

Megjegyzés küldése